Начало Начало
07.09.2010, 02:23:14 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Търси Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Каране на задна гума  (Прочетена 504 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
pixar
Ниво 1
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 13

Africa Twin Forever

Профил
« -: 23.02.2009, 15:24:34 »

Това е превода на статията от http://www.superstreetbike.com/stunt_howto/030_0312_how_wheelie_trick_street_bike/index.html
Темата е взаимствана от един друг форум. Предварително благодаря на колегите че няма да се разсърдят... но знанието трябва да се споделя според мен.

Карането на задна гума – дядото на всички улични каскади.. може да бъде едновремено най-простия и най-сложен трик в практиката на професионалния каскадьор. Докато стандартното каране на задна гума в седнало положение е почти елементарно като изпълнение, по-забележителните варианти – Висок стол, 12-ка, или Без ръце, ни оставят с отворени ченета, чудейки се „Как го правят това?”

Вместо днапразно да стоим с отворени ченета, ние от SuperStreetbike помолихме лидера на  Team XMX (www.teamxmx.com) “Crazy Dan” Джаксън да дръпне леко завесата и да разкрие неговата техниката на каране на задна гума. Утвърден майстор на свободния мотокрос стил и чудо на свободния уличен стил (неговия CBR954RR 2002 година е неговия първи спортен мотор) Лудия Дан е точния човек за тази работа. 25 годишния Джаксън се появи от никъде (Канзас сити, ако го търсите на картата) за да завърши трети на шампионата по свободен стил XSBA през 2002 година и докато излизаше този брой беше начело на сериите през 2003-та. Като допълнение Джаксън е печелил редица стънт състезания извън XSBA, също така скоро откри негово собствено стънт училище (www.stunterschool.com).

Основно (седнало) положение

Този вид каране на задна гума е най-лесния за испълнение и най-трудния за обяснение. Има толкова много видове да караш пистов/спортен мотор на задна гума, и кои методи работят по-добре от други зависи от ездача и машината. Ще обясня какво правя аз, но знайте, че другите ездачи може би имат други начини да вдигат мотора.

Има два начина за каране на задна: вдигане със мощност и вдигане със съединител. Вдигането със мощност използва двигателя на мотора за да вдигне предната гума. Вдигате леко оборотите и „ръгате” газта за да отлепите предната гума. На 1000 кубиков мотор е лесно.. просто даваш рязко гас от около 6000 оборота и мотора е във въздуха. По малък мотор като 600 кубиковия например се нуждае от малко помощ. При тези, аз ще вдигна повече оборотите, след това ще пусна газта и ще я завъртя пак обратно. На 600-ка, газта трябва да се отвори почти до края за да се вдигне гумата. Литровия мотор иска много по малко газ, опънете масура на моя CBR 954RR до края, и ще се озовете на задника си мигновено. Ето защо не обичам мощните вдигания (вдигането със мощност).. имате си работа със много мощност, и възможноста да истървете мотора е доста по-галяма.

Аз предпочитам вдиганията със съединител; предницата се вдига по-бързо и си в ниските обороти когато вдигаш гумата, така не се вдигаш толкова бързо и имаш повече време да намериш точката на кантара преди да си ударил прекъсвача. За вдиганията със съединител, натискам съединителя, толкова колкото да вдигна оборотите почти до прекъсвач, след което бързо го пускам. Натискам съединителя савсем леко, колкото да попадне в зоната на търкане. Оборотите се вдигат за половин секунда, след което пускам съединителя. Не се отпускайте и връщайте постепенно газта след като предницата се изправя. Колкото повече предницата се вдига, толкова по-малко газ е нужна да я  държи. Връщането ви предпазва от прекантарване.

Който и от начините да избера, със мощност или със съединител, даржа ръцете си твърди, стискам с крака резервоара и винаги десния ми крак е на задната спирачка. Ако нещата загрубеят, просто натискате спирачката и двете колела са отново на асфалта. Дакато гледате право напред, след като вече не виждате пред мотора, значи се доближавате до точката на кантара.

Изправено положение

Същото както пре седналото, можете да го направите и със и без съединител. Аз лично карам мотора да отскочи за да му помогна. Скачането на предницата натоварва предното окачване. Енергията от връщането на амортисьорите, комбинирана със мощността на двигателя вдига предната гума. Първо ставам, след което се накланям напред и натискам с ръцете си предницата, за да я накарам да слезе надолу. След като амортисьора се върне обратно аз съм вече на газта (не колкото дакато съм седнал..изправен, ти трябва по-марко мощност за вдигане на гумата) и дърпам ръкохватките за да вдигна мотора.

След като предната гума се вдигне, си свалям задника малко назад за да и помогна. Свивам си коленете, когато вдигам мотора, и веднъж като се вдигне на около 10 часа, си стягам краката и се изтеглям назад. Пре изправеното положение можеш да държиш нивото на газта в една точка и да използваш езика на тялото си за да контролираш мотора докато е на задна гума.

Понеже езика на тялото помага да балансираш мотора докато си прав, това прави сменянето на скорости още по-лесно. За да превключа скорост докато съм на задна гума, леко пипвам газта, едно докосване точно преди да превключа. Когато натиснете съединителя за да превключите, това убива мощноста на кантара, и ако не пипнете леко газта, това може да доведе до падане на предната гума. Така че аз давам малко газ, карайки предната гума да се вдигне малко за половин секунда, след което превключвам колкото се може по-бързо. Със увеличаване на натиска на крака върху скоростния лост и със съвсем леко дърпане на съединителя ще помогнете да превключи по лесно. Като цяло аз превключвам възможно най-лесно. Ако превключите докато здраво сте дали газ или оборотите са ви високи, много е вероятно да изпуснете предавката. Колкото по-скоро превключите, толкова по-малко вероятно е да изпуснете предавката. Но не твърде рано, за да не убиете оборотите! Между другото тези правила за превключване на предавките важат и за кантар в седнало положение.

Кан Кан

За да направя Кан Кан, започвам по същия начин както при изправеното положение, след като вдигна мотора до положението в което ми е удобно, вдигам си десния крак и ко пъхам между резервоара и левия ми крак. Трябва да внимавате докато си прекарвате крака от там. Няма достатъчно място между крака ви и резервоара, така че трябва да знаете къде си пъхате крака без да гледате и да го направите бързо.
По време на Кан Кан по голямата част от тежеста на тялото ви е на лявата половина на мотора, така че трябва да поставите тежеста на лактите си към дясната страна. Всичко е до това да дъжите баланса на тежеста си центриран. На където и да се мърдам, искам да съм сигурен че го правя бавно, така усещам на коя страна ще отиде. Мърдайки наляво надясно бързо ще накара мотора да излезе извън контрол. 
Ако все пак някога мотора излезе извън контрол, или там където усещам, че правя грешка, просто отпускам газта или натискам задната спирачка за да пусна предното колело на земята. Няма значение къде стоя върху мотора, веднъж след като и двете гуми са на асфалта, съм в безопастност. 

Висок Стол

Тук стартирам седнал на резервоара със двата крака отпред. Най лесния и безопасен начин е да се вдига всеки крак поотделно; по този начин имаш поне една ръка хванала кормилото. Но със Круиз контрола, може да качите и двата крака едновремето, което изглежда по-добре при състезания. 
Започвайки със Високия стол, е хубаво да си захванете глезените някъде по предния спойлер или фара за да не литнете назад. Вдлъбнатината на резервоара тук също даста помага, тъй като ви дава основа за сядане. Винаги използвам съединителя за кантарите от резервоара. Високия стол (или каквото и да е като сте седнали на резервоара) изисква повече газ, тъй като имате повече тежест в предната половина на мотора. Но понеже тежеста ви е толкова напред, и използвате повече газта, трябва да внимавате и да използвате плавно съединителя за да не се получи превъртане на задната гума. Отпускането назад също помага, както и рязкото бораване с газта за получаване на топащ ефект.
При мен, когато изпълнявам „Висон Стол”, дори изопщо не си допирам краката в спойлера; Просто се опитвам да ги държа колкото си може по-високо във въздуха, и всичко което докосвам е резервоара със задника си.

Жаба

Жабата много прилича на Високия стол.. Първо се качвам на резервоара, след което вдигам мотора със съединител. Също както при Високия стол, трябва да сте плавен със съединителя когато вдигате мотора, защото все още тежеста ви е в предната му част. Плюс това, нямате много на какво да се държите, така че като пуснете съединителя теглото на тялото ви иска да избяга назад. Това ще ви накара да се задържите на ръкохватките още по-здраво, което може да причини обръщане на масура повече от колкото трябва. Така че, за да избегнете това, трябва да се хванете по здраво с лявата ръка, отколкото с дясната.
Най трудната част със „жабешкия” ви кантар е пускането му долу. Когато пуснете предното колело, това хвърля цялата ви тежест напред, и когато сте застанали върху резервоара, държейки се само за ръкохватките, няма нещо кой знае какво да ви задържи за да не се преобърнете пред мотора. Този трек не е за аматьори.

Без ръце

За изправено положение Без ръце, вие стоите със краката си на лост 12 и сте нагласили гаста, така практически използвате само краката си за да балансирате мотора и да управлявате кантара без ръце, контролирайки височината на предната гума със тялото си и задната спирачка.
Без ръце от седнало положение е малко по-труден, защото нямате действието на краката си върху лоста за да балансирате мотора. Отново го правя със нагласена газ. Изправям мотора на около 11 часа, след това пускам въкохватките, и се облягам назад и контролирам нивото на предната гума с комбинация от движения на тялото и задната спирачка. За да се задържа на мотора, стискам резервоара с коленете си и края на седалката със гърба си. Ако използвам тежеста на тялото си правилно, не се нолага дори използването на задната спирачка. 

12 Часа

При 12 часа всичко е до контрола със спирачката. Вдигате мотора на първа, и трябва да дадете достатъчно газ за да вдигнете колелото колкото се може по-нависоко, и след това използвайте задната спирачка за да спрете мотора на 12 часа. Веднъж след като сте го изправили, вместо да използвате газта, за да контролирате височината на предницата, вие всъщност използвате задната спирачка. Давате газ повече от обичайното, и зползвате спирачката за да не се преобърнете.

При стърженето, много хора си мислят че само се дърпаш назад и се возиш на лоста, но мотора ве още има нужда да се полюлява от едната страна на другата. За да „паркирате” 12 часа, използвате задната спирачка за да намалите, но се много, това просто ще накара мотора на намали.
« Последна редакция: 23.02.2009, 15:26:54 от pixar » Активен

Или вдигаш прах или гьлташ прах
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: